Toekomstbeelden

Droom je mee?

Mechelen in Beweging is een noodzakelijk project om de toekomstige mobiliteitsstromen in en rond de stationsbuurt in goede banen te leiden. Onder het tracé van de Spoorbypass komt er een nieuwe autoweg, die wij Tangent noemen. Deze verbindingsweg van aan de Brusselsesteenweg tot aan het Douaneplein moet het doorgaand verkeer uit de stad houden.

Tegelijk bouwen we een modern treinstation, gekoppeld aan een nieuw busstation, waar vlotte en veilige verbindingen voor reizigers, fietsers en voetgangers worden voorzien. Kortom, er zal een Mechelen voor en na het stationsproject zijn. Blik je mee vooruit in de toekomst?

N15 in de toekomst

Aan de N15 en het Douaneplein sluit de Tangent aan op een T-kruispunt. Hiervoor moet de N15 een stukje verlegd en een nieuw kruispunt gebouwd worden. Fietsers en voetgangers krijgen ruime paden en twee tunnels: één onder de N15 en één onder de Tangent.

Huidige werken aan de tangenttunnel, ter hoogte van de ingang van de parking De tangenttunnel in de toekomst

Een blik in de Tangenttunnel onder de Leuvense vaart. Dit is de langste tunnel (750m) op Mechels grondgebied en brengt gemotoriseerd verkeer vlekkeloos van aan de Jubellaan tot achter het station. Wie goed kijkt, ziet zelfs een afslagstrook naar de ondergrondse parking -3.

Coloma op dit moment Toekomstbeelden: het nieuwe Colomapark

De toekomstige Colomalaan wordt het Colomapark. Het doorgaande verkeer gaat ondergronds waardoor nieuwe mogelijkheden gecreëerd worden. Een nieuw stuk groen dicht bij het station en de Colomaschool.

Toekomstbeelden: Leuvensesteenweg / Arsenaal: de fietspuzzel

De Fietspuzzel zorgt voor een comfortabele en veilige kruising van de Leuvensesteenweg met de Tangent (de nieuwe verbindingsweg). Deze unieke constructie voor fietsers en voetgangers past perfect in het nieuwe stedelijke landschap.

Toekomstbeelden: zicht op het busstation in de toekomst

De Lijn bouwt een nieuw, aangenaam busstation met schuilinfrastructuur vlakbij de nieuwe zuidelijke toegang van het stationsgebouw en de Ragheno-ontwikkelingen. Er komt ook een nieuwe Lijnwinkel in het stationsgebouw, vlak naast het nieuwe busstation. Dit wordt ook het infopunt voor de Blue-bike deelfietsen en de Cambio deelwagens. Vanaf de stadszijde rijden de bussen in de toekomst langs een nieuwe doorsteek onder de sporen naar het busstation aan de Arsenaalzijde. Over de Leuvense Vaart komt een gloednieuwe brug voor bussen, fietsers en voetgangers.

De spoorbrug nu De spoorbrug binnenkort

De Spoorbypassbrug over de Leuvense vaart. Dit is een reeds gelauwerde (Betonprijs 2017) slanke spoorwegbrug voor de sporen 11 en 12. Dankzij de Diaboloverbinding spoor je vanuit Mechelen rechtstreeks en op 10 minuten naar de luchthaven van Zaventem. Bovendien zal de hogesnelheidstrein dankzij de spoorbypass de verbinding Brussel-Amsterdam optimaal kunnen bedienen. Ook andere treinen van het S-netwerk rijden op sporen 11 en 12.

De luifels van het station nu Toekomstbeelden: de luifels van het nieuwe station

De stationsgebouw wordt een landmark. Opvallend door haar unieke ontwerp geïnspireerd op de oude Vierendeelbruggen en functioneel klaar om meer treinreizgers comfortabel en veilig te ontvangen.

Toekomstbeelden: de perrons in de toekomst

Zicht op de nieuwe perronhal t.h.v. sporen 11 en 12 met golvende stationsbogen. Er zullen naar alle perrons liften, roltrappen en trappen voorzien worden.

Het Dijlepad op dit moment Toekomstbeelden: het Dijlepad in de toekomst

Het toekomstige Dijlepad zal helemaal hersteld en opgefrist worden. Daarbij komt er ook een nieuwe wandel-en fietsverbinding van het Douaneplein naar het station. Dwars over de Dijle zijn voor alle verkeersmodi nieuwe bruggen gebouwd.

De postzegelbrug nu Toekomstbeelden: de postzegelbrug

Het huidige Postzegelvaduct wordt afgebroken en er komen twee bruggen in de plaats. Een beweegbare brug, te vergelijken met de Colomabrug, voor auto’s, fietsers en voetgangers. En een verhoogde openbaar vervoerbrug die ook voor fietsers en voetgangers dient.