Opening van de Tangent

Wat en waar is de Tangent en Margaretatunnel?

De Tangent is een 2,7km nieuwe weg tussen E19 Mechelen-Zuid en het Douaneplein. Het is een veilige en snellere weg voor gemotoriseerd verkeer. Hij bevindt zich aan de achterzijde van het station Mechelen en verbindt de E19, de Brusselsesteenweg, de Leuvensesteenweg en het Douaneplein. De Tangent verbetert de bereikbaarheid van Mechelen aanzienlijk.

Tijdens het openingsfeest op 25  (18-22u) en 26 (10-17u) juni kon iedereen op eigen tempo de Tangent en Margaretatunnel ontdekken. Bekijk de infoborden.

Kaart tangent en Margaretatunnel - Mechelen in beweging

Waarom is een nieuwe weg nodig?

De ondergrondse parking van het station wordt beter bereikbaar. In de tunnel is er een afslag naar de parking en de kiss&ride. Vanuit de parking wandel je rechtstreeks naar de perrons.

De scheiding van lokaal en doorgaand verkeer. Lokaal verkeer rijdt de stad binnen via de vesten. Doorgaand verkeer, auto’s die niet in maar langs Mechelen moeten, rijden sneller via de Tangent.

Verkeersluwe vesten. Doordat doorgaand autoverkeer niet langer via de vesten van Mechelen moet rijden, komt er meer ruimte voor groen, fietsers en voetgangers, en beleving op De Nieuwe Vesten.

Ontsluiting met gebied Ragheno, de stadswijk van de toekomst. Achter het station komt er een nieuw stadsdeel. De Arsenaalweg verbindt de wijk met de Tangent en de Leuvensesteenweg.

Ontdek je nieuwe route via de Tangent

Vlot op je bestemming? Rijd via de Tangent!

De werken aan de vesten zijn gestart. Het moment om de nieuwe Tangent te proberen. Deze weg loopt naast de Zandpoortvest en de H. Speecqvest.

We stippelden vier trajecten uit die voor jou het vertrek of eindpunt kunnen zijn.

Van op de N15 tot aan de E19 Mechelen Zuid

Van de Tangent naar de ondergrondse stationsparking

Van de Tangent naar de kiss&ride

Van de stadsvesten naar de ondergrondse stationsparking

Via de Tangent en Margaretatunnel

De trajectvideo's komen er binnenkort aan!

De trajectvideo's komen er binnenkort aan!

Vijf weetjes over de Tangent en zijn tunnel:

‘Tangent’ is een wiskundige term

Tangent is de raaklijn aan een kromme, in dit geval aan de cirkelvormige binnenstad. Officieel zal hij de B101 heten, maar ons blijft vooral het ondergrondse deel met als naam Margaretatunnel bij. Onze stad eert op deze manier een grote dame uit haar schitterende Bourgondische geschiedenis. Het nieuwe traject van 2,7km tussen Brusselsesteenweg en Douaneplein blijven we Tangent noemen.

Tangent, de raaklijn aan de cirkelvormige binnenstad van Mechelen

De langste tunnel in Mechelen heet Margareta

Het tunnelgedeelte van de Tangent, de Margaretatunnel, is 750m lang en gaat onder meer tot -12m onder de Leuvense Vaart door. Om de tunnel te graven, gebruikten we de diepwandmethode, een techniek die zowel de bovengrondse hinder als de milieuschade beperkt.

Standbeeld Margaretha van Oostenrijk met de Sint-Romboutstoren

Enkel lichtengeregelde kruispunten

Voor het kruisen van de Tangent met de bestaande wegen (Jubellaan, Leuvensesteenweg, Douaneplein) werd bewust kozen voor lichtengeregelde kruispunten. Rotondes nemen veel meer plaats in en lichten zijn veel flexibeler om een vlotte doorstroming te garanderen. Op de Tangent geldt een maximumsnelheid van 50km/u.

Lichtengeregeld kruispunt Mechelen

Verkeer stapelen

De Tangent is een sterk staaltje van ruimtebesparend denken. Het autoverkeer loopt voor het grootste deel onder de spoorbypass en parallel daaraan is er de nieuwe verbinding voor voetgangers en fietsers.
Zo wordt een minimum aan openbare ruimte ingenomen.

Autoverkeer onder de sporen en parallel voetgangers en fietsers

Geen opening zonder feest!

De opening van de Tangent op 26 juni wordt één groot feest. Net voordat we deze realisatie in handen van de autobestuurders geven, zijn voetgangers en fietsers er een weekend lang helemaal de baas. Je kan langs de gehele tangent wandelen of fietsen, op eigen tempo het enorme bouwwerk bewonderen of deelnemen aan een van de vele gratis attracties en activiteiten. Meer dan verdiend na heel wat jaren van – gelukkig beperkte – bouwhinder.

Feestelijke opening tangent Mechelen 26 juni

Downloads

Wil je zelf je medewerkers, bezoekers, studenten, … informeren over de Tangent? We helpen je verder met dit tekst- en beeldmateriaal. Een presentatie van een infosessie, een folder, een projectkaart … alle communicatie over de Tangent vind je hier.

Wat bouwen we na de opening van de Tangent?

Bekijk de verdere timing van het stationsproject