Aanplanting bomen stationsomgeving in putteke winter

Aanplanting bomen Colomalaan

Aanplanting bomen stationsomgeving in putteke winter

Geen kerst-, maar wel 58 loofbomen gingen afgelopen drie dagen de grond in ter hoogte van het Steenwegpark aan de Brusselseteenweg en de Colomalaan. Vanaf eind november plant de stad Mechelen in totaal 128 bomen aan in de stationsomgeving.

Bodemregelaars

“De aanplanting is een mooie mix van de gewone haagbeuk, de winterlinde, de els, de honingboom en de Spaanse aak. Deze boomsoorten aarden goed in ons Belgische klimaat en zijn makkelijk in onderhoud”, benadrukt Patrick Princen, “Hun DNA vormt een goede match met de bodemsamenstelling en het grondwaterpeil in de stationsomgeving”. Daarbij voegt de aannemer witte korrels toe aan de grond (zie foto). Dat is de superabsorberende stof ‘polymeer’ waardoor de grond veel meer vocht vasthoudt. Handig tijdens de voornamelijk droge perioden in de zomer.

Bomen in winterslaap

Bomen gaan vanaf november in een rustperiode: als de takken hun bladeren verliezen, valt de sapstroom ook stil. De vriestemperaturen vormen dus geen probleem voor de bomen én de aannemer. Gelukkig is de graafkraan opgewassen tegen zulke grondwerken, want alleen de bovenlaag van de grond is bevroren.

Volgende fase Parken-Zuid

De nieuwe bomen zorgen ervoor dat de Colomalaan en het Steenwegpark steeds meer op een park beginnen te lijken, maar klaar zijn ze allerminst. De definitieve plannen van de parken krijgen in samenspraak met de bewoners steeds meer vorm. Op bepaalde plaatsen kan de aanplanting van bomen alvast starten. De uitvoering van de parken hangt echter samen met de vrijgekomen ruimte tijdens de stationswerken, zoals de opening van de Tangent (2022), de afbraak en bouw van de Postzegelbrug en de Openbare Vervoersbrug (2024-2026). Het Colomapark wordt als laatste gerealiseerd, maar intussen krijgt het Colomabos alvast meer vorm.