Aanplanting van de grootste, hellende daktuinen in Mechelen

Hellende daktuinen aan de Arsenaalpuzzel

Aanplanting van de grootste, hellende daktuinen in Mechelen

In juni voert de aannemer de laatste aanplantingen uit langs de Tangent en de fietsverbinding. Hoewel het groen over het hele stationsproject welig begint te groeien, zijn er ook een paar zones die we nu pas aanplanten. Vooral de aanleg van de hellende daktuinen naast de Arsenaalpuzzel belooft een spectaculaire verbetering.

Tussen 5 en 16 juni veroorzaken deze werken ter hoogte van de Leuvensesteenweg lichte hinder: de fietsverbinding wordt voor de helft ingenomen en de aannemer rijdt af en aan met materiaal.

Natuurlijk mooi en divers

De twee hellende daktuinen zijn goed voor een oppervlakte van 1700m². Ze dragen bij tot biodiversiteit én de beeldkwaliteit in de buurt:

Eerst zaait de aannemer een mengsel in met 70 soorten zaden. Daarna start een proces van natuurlijke selectie. De soorten die zich het best aanpassen aan deze plaats, blijven. Soorten die zich minder aanpassen, verdwijnen uiteindelijk. Vogels pikken de overgebleven zaden op of de wind verspreidt ze ergens anders in de natuur. Hoe meer verschillende zaadsoorten, hoe meer kans op interactie met vogels en insecten en hoe meer biodiversiteit.

Ook het oog wil wat. Daarom zit er in het mengsel heel veel bloeiende soorten. De eerste jaren leidt dit tot een zeer kleurrijk tafereel. Zo doen we ook aan risicospreiding: hoe meer soorten, hoe meer kans dat een groot aantal zaden doorgroeit en overblijft. De hellende vlakken zijn opgebouwd als een hooiland op een relatief steile helling. Dit wordt elk jaar gemaaid. Door het afvoeren van de biomassa bij het maaien, wordt de grond armer aan voedingsstoffen. Hoe armer de grond, hoe kleiner de kans dat het mengsel wordt overheerst door ruigtekruiden zoals brandnetels en een teveel aan grassen. De eerste drie jaar staat de aannemer in voor het onderhoud, daarna neemt de Stad Mechelen het groenbeheer over.

Het ‘proces’ is dus onmisbaar. De beplanting is elk jaar anders, net zoals de natuur permanent evolueert.