Korte metten met fietschaos aan het station

Korte metten met fietschaos aan het station

Met een nieuwe fietsactie willen we de problematiek van wildgeparkeerde fietsen op het stationsplein aanpakken.  In maart verwijderen we fietsen in de rode zone op kosten van de eigenaar. Er zijn drie uitgebreide fietsenstallingen en een parkeervak voor deelsteps rond het stationsplein.

Aan de voorzijde van het station zorgen verkeerd gestalde fietsen, steps en zelfs achtergelaten wrakken voor een rommelig uitzicht. Zij bemoeilijken ook de toegang tot het tijdelijk stationsgebouw en de spoortunnel. Twee toezichters zijn al enkele maanden aan het sensibiliseren op deze problematiek. Maar om adequaat te kunnen optreden, wordt in maart een nieuwe fietsactie georganiseerd.

Boetes en retributies

Overtreders die we in de rode zone kunnen identificeren krijgen een boete van 58 euro. Eigenaars krijgen hun fiets natuurlijk terug, maar wel pas na het betalen van een retributie: 5 euro voor gegraveerde fietsen; 10 euro voor niet-gegraveerde fietsen. Wrakken worden onmiddellijk verwijderd en gerecycleerd. Voor minderjarige overtreders is er een aparte procedure waarbij na herhaling de NERO 2.0-procedure wordt opgestart.

Hoe krijg ik mijn fiets terug?

Per opruimactie zorgt stadstoezicht voor een correcte registratie en aanmaak digitaal register zodat alleen de wettige eigenaar zijn fiets zal kunnen terughalen. Maak een afspraak via patrick.maes@mechelen.be En haal je fiets af bij de oude gebouwen van de uitvoeringsdiensten stad Mechelen. Neem je identiteitskaart en fietssleutel mee. Na het betalen van een retributie krijg je de fiets terug.

Drie ruime fietsenstallingen