Herinrichtinig stationsplein vanaf mei ’22

Herinrichtinig stationsplein vanaf mei ’22

Samen met stad Mechelen, NMBS en De Lijn werkten we een concept uit voor een tijdelijke heraanleg van het stationsplein. Dit is in afwachting van de definitieve inrichting in 2027-2028.

WAAROM?

Nog voor de zomer opent de nieuwe tangent voor het autoverkeer. In augustus en september wijzigt ook het de verkeerscirculatie op en rond het stationsplein ingrijpend. In afwachting van een definitieve herinrichting in 2027 en 20208 maken de tijdelijke aanpassingen het stationsplein groener en verkeersveiliger voor alle weggebruikers. Zeker voor voetgangers en fietsers.

WAT?

Door de tangent, een verbindingsweg tussen de E19-Mechelen Zuid en de N15, verdwijnt een groot deel van het autoverkeer uit de stationsbuurt. Dit is het ideale moment om de leefkwaliteit te verhogen, en de circulatie op het stationsplein te verbeteren. Er komt meer groen en het centrale kunstwerk ‘De Mijlpaal’ blijft voorlopig op zijn huidige locatie staan.

  • Consciencestraat: in de toekomst zal een nieuw stuk weg die diagonaal door het station gaat. Deze komt uit op de Conciencetrsaat en is voor bussen, fietsers en voetgangers. Het autoverkeer mag niet meer in deze straat. Bestemmingsverkeer (auto’s ed.) mogen nog wel in de straat. Fietspaden worden ontdubbeld.
  • Leopoldstraat: het autoverkeer verloopt van de Postzegellaan en -brug rechtstreeks naar de Leopoldstraat en terug.
  • Gemotiseerd verkeer richting Vaartdijk loopt in de toekomst via de Van Kerckhovenstraat en de Willem Herreynsstraat.

TIMING:

mei juni 2022: voorbereidende werken beginnen in mei en juni

Augustus-september 2022 : invoeren van de nieuwe circulatie.

2026-2027: definitieve herinrichting

Benieuwd naar de plannen?

We lichten deze plannen graag toe tijdens een digitale infosessie op woensdag 9 februari 2021, om 19u30.

 

Stationsplein vanaf 2028

Inschrijvingen zijn afgelopen