Kinderraad test ‘Stationsproject op kindermaat’

Kinderraad test ‘Stationsproject op kindermaat’

 

04/02/2014- Mechelen in Beweging verwelkomt dit voorjaar een 20-tal scholen. Het communicatieteam werkte in samenwerking met Mechelen Kinderstad en het Speelgoedmuseum een workshop uit voor leerlingen van het 5de en 6de leerjaar. Zo willen we ook de jongsten op een leerrijke en leuke manier warm maken voor het complexe stationsproject.

 

 

Alle Mechelse scholen ontvingen een uitnodiging om gratis deel te nemen aan dit 3 uur durende spelatelier. Een 20-tal scholen reageerden enthousiast. Op vier februari geeft de Kinderraad de aftrap tijdens een try-out. ” Ik kom regelmatig langs de werfzone aan de Jubellaan, wat een grote wanden maken ze daar! Tijdens het spelatelier ben ik te weten gekomen dat hier een nieuwe auto- en spoorweg boven elkaar komt. Momentel zijn we thuis ook aan het verbouwen”, zegt Jules Publi van de Kinderraad.

 

‘Het is belangrijk om grotere stadsprojecten ook uit te werken op kindermaat. Een nieuw station in opbouw, spreekt tot de verbeelding. Onze kinderraad heeft er zin in om dit spelatelier als eerste te beleven’,  zegt Karen Claes, stafmedewerker Mechelen Kinderstad.

 De klemtoon van het spelatelier ligt op ‘bouw’. Eerst maken leerlingen in het Infopunt beknopt kennis met de grote werken in de stationsomgeving: ze bekijken een animatiefilmpje, bestuderen reuzengroot werfmateriaal en de bouwmaquettes. ‘De bouwtechnieken van het stationsproject zijn ronduit fascinerend, maar kinderen komen er nauwelijks rechtstreeks mee in contact. In dit spelatelier ontdekken kinderen misschien wel de technogriet of bouwman in zich,’ zegt Ninah Van Aelst, communicatiemedewerker van Mechelen in Beweging. Met deze kennis op zak gaan ze met de trein naar het Nekkerspoel. Vanop spoor 10 en tijdens de treinrit zien ze een groot deel van de bouwwerf in het echt. Hier krijgen ze ook een zoekopdracht, want onze beestige mascottes Brik& Cactus zijn verstopt op de werf.

 De volgende halte is het Speelgoedmuseum. In deze speelse setting worden ze uitgedaagd in kleine groepjes hun mini-stationsproject te bouwen met een zelfgemaakte Tangent, Spoorbypass en stationsgebouw. De museumgids leidt de kinderen ook door de rijke collectie treingeschiedenis. Tijdens de rondgang is er aandacht vooreen aantal historische periodes. Zo ontdekken de leerlingen achtereenvolgens de ontwikkeling van de treinen maar ook de invloed hiervan op hun thuisstad Mechelen.

De kinderen gaat niet met lege handen naar huis, want ze krijgen ook nog een leuk pretpakket met het stripalbum ‘Brik & Cactus ontdekken het stationsproject’, een tof gadget van Mechelen Kinderstad en poster over het stationsproject voor in de klas.