Margaretatunnel dicht voor noodplanningsoefening

Op donderdagavond 11 mei wordt de Margaretatunnel in Mechelen afgesloten voor alle verkeer voor een noodplanningsoefening.

Margaretatunnel dicht voor noodplanningsoefening

Op donderdagavond 11 mei wordt de Margaretatunnel (B101) in Mechelen in beide richtingen afgesloten voor alle verkeer. Tussen 21.00 en 01.00 uur gaat de tunnel dicht voor een noodplanningsoefening, georganiseerd door Stad Mechelen en Agentschap Wegen en Verkeer.

Samen oefenen

Deze noodplanningsoefening vormt een test voor de samenwerking tussen verschillende diensten. Vanwege het extra risico in een tunnel, oefenen allerlei hulpdiensten, besturen en figuranten samen een realistisch scenario, waarbij nog eens alle veiligheidsvoorzieningen in de tunnel getest worden. Dat gaat van de detectie van het ongeval, de alarmering van de hulpdiensten en andere belanghebbenden, de interventie, coördinatie tussen alle betrokkenen tot communicatie in geval van nood.

Impact op het verkeer

De perimeter van de noodoefening strekt zich uit van de Jubellaan tot de Leuvensesteenweg. De oefening bevindt zich alleen in 750-meter lange Margaretatunnel. Gedurende 4u zijn beide tunnelkokers afgesloten. Gemotoriseerd verkeer volgt de gebruikelijke omleiding via de vesten. Lichtkranten aan de ingangen van de tunnel kondigen ruim vooraf de oefening aan. Ook de afritten in de tunnel richting kiss & ride en de ondergrondse parking gaan tussen 21 en 1u dicht. De in- en uitgang van de ondergrondse parking via de Motstraat blijft wel open.