Margaretatunnel in beide kokers veilig verklaard

Na nachtelijke afsluiting — visueel onderzoek toont dat beide kokers veilig zijn

Margaretatunnel in beide kokers veilig verklaard

Bij de grondige inspectie van de Mechelse Margaretatunnel in de rijrichting van Brussel naar Antwerpen werden op één plaats barsten in de brandwerende bespuiting vastgesteld. Hoewel er geen onmiddellijk gevaar was, is de brandwerende bespuiting op die plaats preventief verwijderd.

In de nacht van zondag op maandag kwamen kleine brokstukken van de brandwerende bepleistering in de tunnelkoker van Antwerpen naar Brussel naar beneden. Oorzaak bleek een uitzettingsvoeg te zijn, waarin een profiel ontbrak. Beide kokers werden daarom aan een preventieve grondige controle onderworpen, met specifieke aandacht voor de uitzettingsvoegen in de 755m lange tunnel.

Beproefde technologie

De voorbije nacht werd een grondige visuele inspectie uitgevoerd van de tunnelkoker van Brussel naar Antwerpen. Op een bepaalde plaats vond de aannemer enkele barsten in de brandwerende bespuiting. Daarom werd op die plaats een zone van ongeveer 2m² vrijgemaakt. De oorzaak van die barsten dient nu door de aannemer verder onderzocht te worden.

Het materiaal waaruit de brandwerende bespuiting bestaat is een gecertificeerd product dat al veelvuldig gebruikt is. Bovendien is de aanhechting tijdens de constructiefase uitvoerig getest en gaat het om een beproefde technologie. Daarom wil men verder onderzoeken wat nu de precieze oorzaak is. Dat zal binnen korte termijn gebeuren. Mogelijk moeten daarvoor terug beide tunnelkokers alternerend ’s nachts worden afgesloten. Maar de huidige resultaten van het uitgebreide visuele onderzoek geeft alvast aan dat beide kokers veilig zijn en dat het absoluut veilig is om de tunnel te gebruiken.