Mechelen in Beweging zkt. technogrieten- en kerels

Mechelen in Beweging zkt. technogrieten- en kerels

Tussen maart en juni 2017 zijn tieners aan zet bij Mechelen in Beweging. Twee jaar nadat er een workshop op kindermaat werd uitgedacht, staken het communicatieteam van Mechelen in Beweging en Technopolis de koppen bij elkaar om nu ook de tieners wijzer te maken in het grootste bouwproject van Mechelen. Tijdens de drie uur durende workshop ‘Tunnel Challenge’ leren ze het stationsproject kennen en worden ze uitgedaagd om zelf een mini Tangenttunnel te bouwen.

Dagelijks fietsen en wandelen meer dan 1000 scholieren langs de werfzone aan de Leuvense vaart. Ze zien er van alles gebeuren, maar beseffen meestal nog niet goed dat we hier bezig zijn aan de bouw van onder meer twee extra spoorlijnen, de ondergrondse parking en Tangent, nieuwe fiets- en wandelpaden en een nieuw trein- en busstation. Tieners op een leuke en leerrijke manier warm maken voor dit complexe bouwproject is niet evident. Daarom nam het communicatieteam dit keer Technopolis onder arm om samen een nieuwe workshop voor de eerste graad middelbaar onderwijs te ontwikkelen. De focus van de workshop ligt op de bouw van de Tangenttunnel onder de Leuvense vaart. De workshop daagt leerlingen uit om op een actieve wijze de bouwtechniek en architectuur van het stationsproject te doorgronden.

 

De grond krijt tunnelwanden

Door deze pneumatische kraantjes wordt de stuurvaardigheid en teamgeest van de leerlingen getest

 Na het toepassen van verschillende tunnelbouwmethodes rijdt een robotauto door de Tangent

Een geanimeerde introductie

 In het Infopunt van Mechelen in Beweging krijgen de leerlingen al een voorsmaakje van de toekomstige stationsomgeving. Aan de hand van een maquette, een werfvlog en een animatiefilm komen de jongeren te weten wat er allemaal beweegt in de stationsomgeving. Vervolgens gaan ze met de fiets van Mechelen station langs de werfzone naar Technopolis.

 

 Buispalen heien en de Leuvense Vaart uitgraven

We moedigen de leerlingen aan om na te denken over de opbouw en de structuur van de Tangenttunnel onder het water. Aan speciaal ontworpen bouwtafels gaan ze zelf in kleine groepjes een nagebootst stuk Leuvense vaart afdammen, droogleggen, een combiwand bouwen en uitgraven. Daarbij leren ze ook kleine pneumatische heimachine en graafkraan besturen. En dat alles tegen en mét elkaar, want om klokslag 5 voor 12 rijden er auto’s door hun tunnel.

Er zijn al een tiental klassen ingeschreven, maar er zijn ook nog plaatsen vrij. Alle middelbare scholen ontvingen via het Onderwijs Overleg Mechelen (OOM) een mail met een online formulier om gratis deel te nemen.