UPDATE herstelling Colomabrug

UPDATE herstelling Colomabrug

Op 1 juli werd een belangrijke scheur vastgesteld in de staalstructuur van de Colomabrug in Mechelen. Na een noodherstelling was de brug opnieuw toegankelijk voor voetgangers en fietsers. Vanaf maandag 24 augustus starten de definitieve herstellingswerken aan de brug. Deze werken zullen ook een tijdelijke impact hebben op de passage van fietsers en voetgangers.

Op woensdag 1 juli 2020 werd een belangrijke scheur vastgesteld aan één van de twee hoofdliggers van de Colomabrug over het Kanaal Leuven-Dijle in Mechelen. De Vlaamse Waterweg nv besloot om de brug onmiddellijk af te sluiten voor alle verkeer en zo verdere (onherstelbare) schade aan de brug te voorkomen.
Na onderzoek van een team van experten kwamen we tot de conclusie dat waarschijnlijk een combinatie van factoren tot de scheur heeft geleid. De belangrijkste oorzaak is een lokale vermoeiing van de vijftigjaar oude staalstructuur van de brug.

Een gespecialiseerde aannemer heeft in opdracht van De Vlaamse Waterweg nv op 3 juli de scheur gestabiliseerd zodat de brug zonder verdere schade geopend en gesloten kon worden voor de scheepvaart. Sinds de voorlopige herstelling werd de brug enkel terug opengesteld voor fietsers en voetgangers.
Op maandag 17 augustus zijn de definitieve herstellingswerken gestart. Deze werken zullen ook een tijdelijke impact hebben op de passage van de fietsers en voetgangers. Het blijft de bedoeling om met zo min mogelijk hinder de beschadigde hoofdligger terug te herstellen waarna de brug kan opengesteld worden voor fietsers en voetgangers. Om de hinder te beperken pakken we de werken in één blok aan. Hierdoor kunnen we de totale hinder met een week inkorten zodat we met zekerheid op 1 september de honderden leerlingen van het Coloma Instituut over een veilige brug naar school kunnen laten gaan.

• Van wo 19/8 – vr 21/8 18h00: geen passage mogelijk voor fietsers/voetgangers
• Weekend: 22/8 18h00-ma 07h00: passage mogelijk voor fietsers/voetgangers
• Ma 24/8: 07h00-18h00: geen passage mogelijk voor fietsers/voetgangers
• Di 25/8: 07h00- 18h00: geen passage mogelijk voor fietsers/voetgangers
• Wo 26/8 , do 27/8 en vr 28/8 09h00-12h00: geen passage mogelijk voor fietsers/voetgangers
• Vanaf vr 28/8 18u00: brug open voor gemotoriseerd verkeer

De Colomabrug is een basculebrug die dateert uit 1969. De brug bestaat uit twee vaste overspanningen in beton die verbonden worden door één beweegbaar deel in metaal. Ze wordt vanuit de centrale verbindingstoren in Kampenhout bediend. De brug vormt een belangrijke link tussen de autosnelweg E19, het station en het industrieterrein Ragheno.
///////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////
Meer informatie (niet voor publicatie)
Liliane Stinissen / De Vlaamse Waterweg nv / +32 498 97 53 21 / liliane.stinissen@vlaamsewaterweg.be