Stationsoverkapping krijgt luchtkussendak

Stationsoverkapping krijgt luchtkussendak

Boven de toekomstige perrons 11 en 12 van het Mechelse station is de aannemer gestart met de plaatsing van ETFE. Dat is een hoogwaardige kunststof waarvan de toepassing stilaan doorsijpelt in de bouwwereld. Ze wordt in ons land voor het eerst gebruikt bij de bouw van een treinstation.

 

Als alles vlot verloopt moeten de nieuwe perrons 11 en 12 van het station nog voor het einde van het jaar gebruiksklaar zijn. De imposante boogstructuur is al geruime tijd zichtbaar, maar nu is de aannemer ook gestart met het toedekken van de lichtstraat boven perron 11. Oorspronkelijk was hiervoor glas voorzien, maar bij de optimalisering van het project werd uiteindelijk geopteerd voor ethyleen-tetrafluorethyleen of kortweg ETFE. Dat is een thermoplastisch polymeer met zeer goede thermische, mechanische en elektrische eigenschappen. In ons land kent het – zeker in grote bouwwerken – nog maar weinig toepassingen, maar in het buitenland zijn er al enkele imposante bouwwerken mee opgetrokken. Dat is onder meer het geval met de Allianz Arena in Munchen en het National Aquatics Center in Beijing. Het is bij ons ook voor het eerst dat het toegepast wordt in een stationsomgeving.

     

ETFE zijn in feite kunststof kussens die geklemd worden in een metalen profiel en daarna met lucht worden opgepompt. Ze zijn zeer goed lichtdoorlatend, vuilwerend en vooral erg licht. Daardoor is er ook een minder zware draagstructuur vereist. Dit materiaal zal ook gebruikt worden voor de transparante gevels die aan perron 1 aan de stadszijde en perron 12 aan de Arsenaalzijde komen. Op hoogte van de perrons zelf wordt glas voorzien, maar daarboven – onbereikbaar voor vandalisme – komt ETFE.