Treinreizigers krijgen een nieuwe toegang naar station

Treinreizigers krijgen een nieuwe toegang naar station

Nu de treinperrons en -sporen 9 en 10 afgebroken zijn, start vanaf 24 maart de afbraak van een stukje stationshal en het uitgraven van de bouwput. De aannemer creëert een extra werftoegang aan de Arsenaalzijde kant Antwerpen, ter hoogte van perron 11. Via deze extra werfpiste voert de aannemer de uitgegraven grond af en laat hij het wapeningsstaal en de beton voor de nieuwe structuur aanleveren. Hierdoor moeten de vrachtwagens kruisen met de voetgangers die in- en uit het station komen. We  zorgen er voor dat er altijd een aangepaste en veilige looproute is. Volgende werken worden tussen maart en april uitgevoerd en zullen tot eind 2026 in gebruik zijn.

Treinreizigers ondervinden drie ingrepen op hun looproute

Door de bouw van de nieuwe werftoegang, worden de trappen van perron 11 en 12 aan één kant (richting Antwerpen) afgesloten. Er komt een nieuwe, tijdelijke trap naar perron 11 op de plaats waar eind 2026  de nieuwe roltrappen gemonteerd worden. De trappen kant Brussel, de liften en de roltrappen van perron 12 blijven wel in gebruik.

Ook perron 7 krijgt een tijdelijke trap op de plaats van de oude roltrappen. De betonnen koker van de huidige reizigersdoorgang onder perron 8, 9 en 10 wordt afgebroken. Via een containerpad lopen de treinreizigers veilig binnen en buiten. De koffiebar en de automaten verhuizen verderop in de stationshal.

Ter hoogte van de fietsenparking aan de Arsenaalzijde komen er beweegbare afsluithekken op de kruising tussen de nieuwe werfweg en het voetpad. Samen met extra signalisatie, een geluidssignaal en lichten waarschuwen ze de voetgangers voor de komst van de vrachtwagens. Tijdens de doorkomst van een vrachtwagen moeten de voetgangers even halt houden.

Vrachtverkeer houdt zich aan extra veiligheidsregels

Tijdens de spitsuren worden transporten vermeden. De uitrijdende vrachtwagens gevuld met spoorgrond worden zorgvuldig afgedekt. De vrachtwagens rijden af en aan via de Leuvensesteenweg, Motstraat en Hanswijkvaart. Ter hoogte van de Colomabrug zijn extra lego betonblokken en signalisatie geplaatst om de stapvoets rijdende vrachtwagens in veilige banen te leiden. Na iedere werkdag maakt de aannemer het wegdek opnieuw proper, maar stof bij droog weer en slijk bij nat weer zijn onvermijdelijk. Het Minderhinder-Team houdt deze drukke zone nauwlettend in het oog om de veiligheid en doorstroming van alle weggebruikers zo optimaal mogelijk te houden.

Bereikbaarheid kiss& ride, ondergrondse stationsparking en Speelgoedmuseum

Ook in de kiss& ride van de ondergrondse stationsparking breidt de werfzone  uit. De voetgangerszone wordt ingeperkt en deels afgesloten met volle werfpanelen. De aannemer start weldra met de afbraak van de tijdelijke wand in spuitbeton.

De kiss& ride wordt intensief gebruikt. Daarom biedt NMBS een alternatief aan in de ondergrondse stationsparking: je kan er 30 minuten vrij halt houden om iemand te brengen en af te halen. Zowel de kiss&ride, de ondergrondse stationsparking als het Speelgoedmuseum blijven steeds bereikbaar.

Een station in de lucht en onder de grond

Ondertussen wordt het nieuwe station van Mechelen stap voor stap concreter. Het nieuwe station zal dankzij de overkapping niet enkel hoog in de lucht schitteren, maar ook ondergronds functioneel en comfortabel zijn. Vandaag is er nog een smalle stationsgang, maar in 2030 zal dit een gelaagde ruimte zijn van 100 op 100 meter. Op het gelijkvloers komen er twee doorgangen met onder andere winkels. Ondergronds ontwikkelen we een plein (plaza) met rondom een ringvormige parking voor 5000 tot 7000 fietsen. Dit -1 niveau biedt 24/24u doorgang tussen de verschillende stadsdelen. De drie niveaus van het station zijn verbonden dankzij liften, (rol)trappen en schuine hellingen naar de plaza. Kortom, een station op maat van onze hedendaagse en toekomstige behoeften.