Stationsluifel wint Benelux Trofee Technisch Verzinken 2021

Stationsluifel wint Benelux Trofee Technisch Verzinken 2021

Het stationsproject won in 20218  de Betonprijs voor zijn parkingwand, begin 2019 de Staalprijs voor de Spoorbypass en dit jaar is de stationsluifel boven perron 11 en 12 aan de beurt. De overkapping is maar liefst 210m lang, en bestaat uit 3 overspanningen die 15m boven de perrons uittorenen.

Stationsoverkapping Mechelen NMBS from Zinkinfo Benelux on Vimeo

Ontwerp van stationsarchitect Brent Turchak

Het ontwerp van het station is sterk geïnspireerd op de vorm van oude Vierendeelbruggen die in het verlengde liggen van de stationshal, en functioneel klaar om meer treinreizigers comfortabel en veilig te ontvangen. De golfbeweging die door deze bruggen wordt ingezet, zet zich voort in het ontwerp van het stationsgebouw.

Lees meer over Brent Turchak

De jury was unaniem:

‘Dit project is zowel architecturaal als bouwtechnisch een huzarenstukje. Als verlenging van de bestaande Vierendeelbruggen over de Leuvense Vaart is de luifel uitgezet met 3 geschakelde bogen. Door de boogvorm van de bruggen door te trekken in de overkapping, betoont de architect niet alleen respect voor de Mechelse spoorweggeschiedenis, maar betrekt hij meteen ook de unieke aanwezigheid van een waterweg in het ontwerp. Het verzinken van de uitkragende armen voor de gevelconstructie vormden een grote uitdaging die dankzij intensief overleg tussen ontwerper, staalbouwer en verzinker perfect werd uitgevoerd,’aldsu de jury.