Vaartkanten gaan dicht, bruggen blijven open

Vaartkanten gaan dicht, bruggen blijven open

De werken aan de constructie van de autotunnel onder de Leuvense vaart zijn begonnen. Deze werken brengen enkele belangrijke verkeerswijzigingen in de stationsbuurt met zich mee.

Maandag 18 november start de aannemer aan de Geerdegemvaart. De beschikbare werfzone is daar zo smal, dat alle verkeer er totaal onmogelijk wordt. Zowel fietsers en voetgangers als gemotoriseerd verkeer zullen een omleiding moeten volgen. Voor de voetgangers worden de trappen aan de Postzegelbrug wel eerst hersteld. Doorgaand autoverkeer is ook onmogelijk. Voor de bewoners en de bedrijven wordt de toegankelijkheid evenwel gegarandeerd.

Hanswijkvaart is breder, waardoor er voor fietsers en voetgangers wel een veilige doorgang voorzien kan worden. Gemotoriseerd verkeer zal moeten omrijden. Deze ingreep wordt doorgevoerd vanaf 25 november.

Beide werven zullen ongeveer 3 jaar in beslag nemen.

Tijdens de werken aan zowel de Hanswijkvaart als de Geerdegemvaart, worden enkel de stukken baan tussen de Colomabrug en de spoorwegbruggen afgesloten. De Colomabrug blijft in beide richtingen open voor alle verkeer!

In het gedeelte van de Stationsstraat tussen Hanswijkvaart en de rotonde blijft aan de kant van het spoorwegtalud een kiss & ride voorzien. Bovendien wordt de bushalte die zich parallel met de rotonde bevindt tussen Leopoldstraat en Stationsstraat verplaatst naar de Leopoldstraat, wat slechts een verschil van een tiental meter betekent.

Ten slotte is er ook nog een maatregel genomen om het autoverkeer in de Consciencestraat vlotter te laten verlopen. Op het kruispunt met het Kardinaal Mercierplein werd de lichtenregeling zodanig aangepast, dat het rechts afslaan naar de Speecqvest meer groentijd krijgt. Dit is enkele weken geleden al ingevoerd, met zichtbaar resultaat. De wegmarkeringen in de Consciencestraat zullen zodanig worden aangepast dat er twee volwaardige rijstroken zijn om rechtsaf te slaan.

Vanaf de E19 zijn de stadsvesten uiteraard ook via de afrit Mechelen Noord bereikbaar.

Meer info nodig? Neem contact op met het Infopunt.